olej z ziarna palmowego

CIEKAWOSKTKI O TŁUSZCZACH




Fakty i ciekawostki o tłuszczach propagowane przez Europejską Federację Przemysłu Tłuszczowego FEDIOL (The European Federation for Vegetable Oil and Proteinmeal Industries) www.fediol.eu i Europejskie Stowarzyszenie Producentów Margaryn IMACE (The International Margarine Association of the Countries of Europe) www.imace.org

Czym są tłuszcze i kwasy tłuszczowe ?

Oleje i tłuszcze mogą być bezpośrednio widoczne w pożywieniu (np. olej, masło, margaryna, widoczny tłuszczyk na wędlinach) ale mogą być również wmieszane do żywności (np. w herbatnikach, ciastach czy w mięsie) i wtedy je spożywamy jako ukryte tłuszcze.

Jak wiadomo tłuszcze mogą być pochodzenia roślinnego (np. olej roślinny, margaryna, pesto) lub pochodzenia zwierzęcego (np. produkty mleczne) i są zarówno w formie stałej (smalec) jak i płynnej (oleje). Ze zdrowotnego i żywieniowego punktu widzenia zasadnicza różnica między tymi tłuszczami polega na składzie ich kwasów tłuszczowych. Często tłuszcz i kwasy tłuszczowe są terminami używanymi zamiennie jednak kwasy tłuszczowe są tylko jednym ze składników tłuszczu.

WIEDZA o tłuszczach jest bardzo pomocna w rozumieniu oznaczeń umieszczanych na etykietach i zrozumieniu ich roli w żywieniu i zdrowiu człowieka

Tłuszcz jest częścią zbilansowanej zdrowej diety i jest on potrzebny organizmowi z wielu powodów np.

Dostarcza energii – 1g tłuszczu dostarcza 9 kcal dla porównania 1g węglowodanów i białka dostarcza 4 kcal. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, tłuszcze powinny stanowić 1/3 przyjmowanej energii (kalorii).

Tłuszcze dostarczają podstawowych kwasów tłuszczowych takich jak omega-6 i omega-3, które musimy spożywać gdyż nasz organizm ich nie produkuje

Przyswajanie witamin A,D,E i K przez nasz organizm następuje poprzez spożywane tłuszcze. Zwłaszcza margaryny i tłuszcze roślinne do smarowania pieczywa, które spożywamy regularnie zawierają potrzebną dzienną dawkę tych witamin

Cholesterol (HDL) i zdrowe serce dzięki spożyciu nienasyconych (jedno-nienasyconych i wielo-nienasyconych) kwasów tłuszczowych, które powinny stanowić 2/3 proporcji w spożywanych tłuszczach. Nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu (LDL).

Spożywanie kwasów tłuszczowych TRANS nie tylko przyczynia się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu LDL, ale również obniża poziom „dobrego” cholesterolu LDL. Dlatego powinniśmy ograniczyć jego spożycie w codziennej diecie do absolutnego minimum, lub całkowicie wykluczyć.


Artykuły spożywcze będące źródłem różnych kwasów tłuszczowych
Rodzaj kwasu tłuszczowego Źródło w artykułach spożywczych
Wielonienasycone (PUFA)

podstawowe Omega-3

długołańcuchowe Omega-3

podstawowe Omega-6



Olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, orzechy włoskie, miękkie i płynne margaryny i roślinne tłuszcze do smarowania pieczywa

Makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, pstrąg, sardynki, i inne morskie produkty

Olej słonecznikowy, olej sojowy, orzechy, miękkie i płynne margaryny i roślinne tłuszcze do smarowania
Jednonienasycone (MUFA)

Omega-9

Oliwki, olej rzepakowy i słonecznikowy, orzechy(pistacje, migdały, orzechy laskowe, macadamia, cashew, pecan, orzeszki ziemne), avocado, miękkie i płynne margaryny i roślinne tłuszcze do smarowania pieczywa
Nasycone (SAFA) Pełnotłuste mleko, sery żółte, masło i jogurt, tłuste mięso, ciasta, smalec, tłuszcz spod pieczeni, twarde margaryny, tłuszcz kokosowy
Kwasy tłuszczowe TRANS (TFA) Wołowina, baranina, mleko, sery żółte, masło, ciasta, wyroby cukiernicze



Kompozycja kwasów tłuszczowych Wielo-nienasycone Jedno-nienasycone Nasycone
Olej rzepakowy 32% 62% 6%
Olej słonecznikowy 63% 26% 11%
Oliwa z oliwek 11% 72% 17%
Olej sojowy 61% 24% 15%
Olej kukurydziany 59% 28% 13%
Olej palmowy 10% 39% 51%
Masło 3% 31% 66%
Roślinne tłuszcze do smarowania 30% 60% 10%
Miękkie margaryny* 50% 30% 20%
*typowy skład wysokiej jakości margaryn



Podsumowanie:

35% energii (kalorii) w codziennej diecie powinno pochodzić z tłuszczy. 2/3 z tego powinno pochodzić z nienasyconych i podstawowych kwasów tłuszczowych np. oliwa z oliwek, olej słonecznikowy

11% energii w diecie powinno pochodzić z tłuszczy wielo-nienasyconych

mniej niż 10% energii w diecie powinno pochodzić z tłuszczy nasyconych a spożywanie kwasów TRANS powinno być ograniczone do minimum