olej palmowy

PRODUKTY DLA PRZEMYSŁU









Nasza oferta obejmuje rafinowane oleje roślinne pochodzenia tropikalnego:

olej palmowy

olej z ziarna palmowego

olej kokosowy


jak również pełny zakres tłuszczy specjalistycznych:

Cocoa Butter Equivalents

Cocoa Butter Replacers

Cocoa Butter Substitutes

tłuszcze do nadzień laurynowe i nielaurynowe

stabilne podczas wypieku tłuszcze do nadzień

tłuszcze do do kremów do smarowania (soft spreads)

oleiny palmowe w tym czerwoną super oleinę palmową


Olej palmowy a olej z ziarna palmowego – podstawowe różnice

Olej palmowy produkuje się z palmy oleistej. W zależności od tego, jaki rodzaj tego produktu chcemy uzyskać, tworzy się go z miąższu owocostanów (wówczas powstaje olej palmowy) lub z nasion tego drzewa – wówczas otrzymujemy olej z ziarna palmowego. Ten pierwszy, poza margarynami do smarowania czy smażenia, stosowany jest w ogromnej ilości produktów spożywczych, jak np. słodycze czy sosy. Olej z ziarna palmowego wykorzystuje się rzadziej, bo produkuje się go na mniejszą skalę.

Olej z ziarna palmowego – skład

Ten rodzaj oleju składa się w ogromnej mierze (82%) z nasyconych kwasów tłuszczowych. Jego skład zbliżony jest do oleju kokosowego. Olej z ziarna palmowego złożony jest z oleju laurynowego (40%), kwasu oleinowego (15%) oraz kwasu linolenowego (2%).